Herfst-expositie Galerie Tolg'Art

Een eigen handschrift.... sfeervol en ongekunsteld!

prijs
gratis
locatie
Galerie Tolg'Art, Wierden

Expositie van de ingetogen sfeervolle waterlandschappen van Sjoerdtje Hak versus de intieme ongekunstelde werken van Irma Kamp. Verder verwondering oproepende beelden van AMA. Vernissage 14 oktober 14:00 uur.

Irma Kamp (Enschede, 1968)

Na haar studies, Lerarenopleiding te Leeuwarden en Hogeschool voor de Kunst in Utrecht heeft Irma zich in hoofdzaak toegelegd op het schilderen van mens, dier en beweging. Het schilderen is haar eerste taal, het meest natuurlijke medium om zichzelf in uit te drukken. De beelden en de handelingen waardoor die beelden tot stand komen zijn samen Irma’s instrument voor haar (zelf)expressie. In haar materialen en technieken is zij op zoek naar tegenstellingen. De dragers die Irma gebruikt zijn masonite, mdf, zink en staal. In haar techniek zoekt zij het contrast: transparantie of sterk verdunde druipers tegenover dikke lagen verf, verf tegenover de structuur van de drager en lichte, bijna onaangeraakte gebieden tegenover donkere, doorgewerkte partijen. De olieverf schilderijen van Irma blijven je bij door hun intimiteit, ongekunsteldheid en de krachtige manier waarop ze gemaakt zijn en dringen ook, als ze uit het oog verdwenen zijn, verder tot je door.

Sjoerdtje Hak (Lemmer, 1945)

Sjoerdtje is afkomstig uit Friesland, maar al jaren woont en werkt zij in Overijssel. Het vlakke, waterrijke landschap van haar jeugd heeft haar gevormd, ook als kunstenaar. Zij heeft haar hele leven getekend en geschilderd. Sjoerdtjes voorkeur gaat uit naar het noordelijke landschap. Een landschap gevormd door wind en regen en waarvan de sfeer bepaald wordt door de afwisseling van zon en wolken. Het water, in de vorm van rivieren, wadden, polders, meren en ondergelopen weilanden onder weidse wolkenluchten, is altijd het bepalende thema in Sjoerdtjes landschapsschilderijen. In de loop der jaren heeft ze geprobeerd dit landschap uit te diepen tot de essentie. Soms blijft alleen nog een sfeertekening over, een andere keer scherpt Sjoerdtje het landschap aan door bepaalde onderdelen gedetailleerd weer te geven. Wij mogen in Twente opnieuw genieten van haar ingetogen, sfeervolle en verstilde schilderijen in olieverf op doek.

AMA

Kinderen worden helemaal in beslag genomen door een steentje dat ze ergens hebben gevonden. Volwassenen lijken die verwondering te verliezen en zien de natuur als iets vanzelfsprekends. AMA is zich altijd blijven verwonderen en heeft haar fascinatie voor natuurlijke materialen van jongs af aan ontwikkeld. Zwervend door velden, bossen en uiterwaarden worden de juiste ingrediënten gevonden om deze verwondering opnieuw vorm te geven. Door het aanbrengen van een nieuw evenwicht in ritme en herhaling, verwordt zij wederom tot een ontegenzeggelijke beleving. Stengels, takken, steentjes, bloeiwijzen, zaaddozen of wortelpruiken maar ook egelstekels en cicadenvleugels vragen allemaal om een andere presentatie. “'Kijk maar eens naar een populierentakje: dat is zó koddig maar het is geen kunst. Wanneer je zo’n takje 47 keer herhaalt, in een specifiek ritme brengt, op een bepaalde manier buigt of neerlegt, dan maak je het op een andere manier zichtbaar. Met het resultaat kun je mensen opnieuw laten kijken".