Dodenherdenking in gemeente Wierden

Op zaterdag 4 mei vindt landelijk de jaarlijkse dodenherdenking plaats. In Wierden kunnen de deelnemers zich om 19:20 uur verzamelen bij de parkeerplaats aan de Tichelgaarde.

De tocht begint om 19.25 uur. De route voert door de Appelhofdwarsstraat naar de Appelhofstraat, waar wordt stilgestaan bij de Stolpersteine ter hoogte van huisnummer 14 en de algemene begraafplaats. Daarna voert de tocht door de Dikkensweg naar het Stationsplein waar basisschoolleerlingen bloemen leggen bij het monument ter herdenking van slachtoffers uit de Joodse gemeenschap in Wierden, het monument ter herinnering aan hulp aan ontsnapte Zeeuwen uit de beschoten treinwagon en het Algonquin monument ter herinnering aan onze Canadese bevrijders. De route gaat verder naar de Stationsstraat, waar tien seconden stilte in acht worden genomen bij de Stolpersteine ter hoogte van huisnummer 29 en bij de ingang van het katholieke kerkhof bij de RK-kerk. De tocht eindigt bij het gemeentelijk monument bij de Dorpskerk, aan het Burg. J.C. van den Bergplein.

Herdenking bij gemeentelijk monument Vóór 20.00 uur zingt het Algemeen Wierdens Mannenkoor en worden kransen gelegd. Allereerst door burgemeester Henk Robben en zijn echtgenote en vervolgens door de veteranen. Aansluitend leggen de Molukse gemeenschap, de Oranjevereniging Wierden en de WIO een krans.

Na de twee minuten stilte zingt men gezamenlijk het Wilhelmus. De heer de Haas spreekt een gebed voor de slachtoffers van de Holocaust uit en basisschoolleerlingen en leerlingen van de Passie leggen een krans en bloemen. Enkele leerlingen van de Sjaloomschool dragen een zelfgeschreven gedicht voor. Daarna houden één van de veteranen en de burgemeester een toespraak. Na afloop kan iedereen de meegebrachte bloem bij het monument neerleggen. Voor mensen die slecht ter been zijn, zijn extra stoelen aanwezig.

In de gemeente Wierden vinden meerdere herdenkingen plaats:

  • Enter (vanaf Dorpsplein naar Brandput), namens gemeente is aanwezig: wethouder Eric Braamhaar.

  • Hoge Hexel (vanaf Kulturhus naar monument), namens gemeente is aanwezig: wethouder Richard Kortenhoeven.

  • Notter Zuna (vanaf Grimbergerweg in Notter naar oorlogsmonument Rijssensestraat), namens gemeente is aanwezig: raadslid Cindy ter Riet.

Wanneer

Prijzen

  • gratis Entreeprijs

Locatie

parkeerplaats

Adres
Tichelgaarde, Wierden

Tip je vrienden

facebook twitter